Στη νεολαία μας – Ποιήματα της Επαναστάσεως

 



Στη νεολαία μας

Αυτό κρατάει ανάλαφρο μες στην ανεμοζάλη

Το από του κόσμου τη βοή πρεσβυτικό κεφάλι,

Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα,

ΜΕΘΥΣΤΕ ΜΕ Τ ΄ΑΘΑΝΑΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ!

 

( Κωστής Παλαμάς – συλλογή Πρόσωπα και μονόλογοι)


Ο σοφός μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς, στο ποιήμά του κάνει μία πρόποση «στη νεολαία μας». Μας εύχεται να ζούμε καλά, ένδοξα, γενναία, ενάρετα, « πίνοντας το αθάνατο κρασί του ‘21».

Μας προτρέπει να μην ξεχνάμε την αυτοθυσία, τον αγώνα και την γενναιότητα που έδειξαν οι Έλληνες του ‘21. Για αυτό είναι αθάνατοι μαζί με τον αγώνα τους. Εμπνεόμαστε να μαχόμαστε καθημερινά για την ζωή και να μην ξεχνάμε ποτέ τον ηρωισμό αυτών των ανθρώπων. Επιπροσθέτως, αυτή η επανάσταση θα μείνει αξέχαστη σε όλον τον κόσμο και περισσότερο στους Έλληνες. Είναι σημαντικό μέρος της ιστορίας μας και δίνει τιμή και δόξα σε όσους μας κληροδότησαν τη χώρα ελεύθερη. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως η επανάσταση είναι η βάση μας, το θεμέλιο του λαού.

Ο Παλαμάς μας συμβουλεύει  να μεθύσουμε με το «αθάνατο» κρασί του ’21, γιατί διδάσκει τη γενναιότητα, την πίστη στην αλήθεια και στην πατρίδα, την φιλοπατρία, την ελευθερία και την αυτοθυσία για το μεγαλύτερο ιδανικό, την ελευθερία,  καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται και καλό είναι να υπάρχει στην ψυχή μας το ηρωικό πνεύμα. Τέλος, μας παροτρύνει να μην ακούμε τους θορύβους που μας αποπροσανατολίζουν καθημερινά, αλλά να θυμόμαστε πως  η ζωή και η γνώση είναι ένας αγώνας, γλέντι, πρόκληση, όπως το ’21, χωρίς τέλος και δισταγμούς. Να ζούμε, να μεθάμε, να χαιρόμαστε με τη μνήμη των αγωνιστών οι οποίοι χωρίς φόβο και δισταγμούς επέλεξαν τον ηρωικό θάνατο από την υπόδουλη και αναξιοπρεπή ζωή.

(Αγγελέτοπουλος Θρασύβουλος – Αλιγιζάκης Γεράσιμος – Δημόπουλος Πάνος)