Νεομάρτυμαρες: Ο Άγιος Πολύδωρος




Νεομάρτυμαρες: Ο Άγιος Πολύδωρος

Καταγωγή

Ο Πολύδωρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία από γονείς θεοσεβούμενους. Ο πατέρας του ωνομαζόταν Λουκάς και η μητέρα του Λουρδανώ. Αφού έμαθε  τα Ιερά γράμματα, ασχολήθηκε με το εμπόριο και έκανε πολλά ταξίδια κυρίως στην Αίγυπτο  ασχολούμενος με το επάγγελμα του πραματευτή. Επίσης έμαθε την Οθωμανική και Ιταλική γλώσσα.

Το πρώτο του σφάλμα
Το 1793 ενώ βρισκόταν στην Αίγυπτο έτυχε να προσκληθή από ένα αρνησίχριστο Κιεσίφη Ζακύνθιο και να γίνη γραμματικός του. Κάποια μέρα ήταν σε γλέντι μαζί με τον Κιεσίφη και παρασυρόμενος μέθυσε. Αποτέλεσμα ήταν να αρνηθεί την πίστι του και να δεχθεί τον Μωαμεθανισμό.

Μετάνοια
Όταν κατάλαβε το σφάλμα του, μετανόησε και μόλις βρήκε ευκαιρία πήγε στην Βηρυττό στον Αρχιερέα και εξωμολογήθηκε την αμαρτία του. Ο Αρχιερέας τον συγχώρησε και τον έστειλε σ' ένα μοναστήρι στον Λίβανο, για να μείνη την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και μετά το Πάσχα να τον μυρώσει. Αλλά επειδή κινδύνευσε εξ αιτίας του ο Αρχιερέας, ο Πολύδωρος έφυγε και πήγε στο Άκρι (Πτολεμαΐδα) για να κάνη την ομολο­γία του. Εκεί βρήκε τα πράγματα αντίθετα και σαν άκουσε ότι πρέπει να κάμη την ομολογία πίστεως εκεί όπου έκαμε την άρνησι, έφυγε πάλι για την Αίγυπτο. Όμως, στο δρόμο εμποδίστηκε από τρικυμία και βγήκε στη Γιάφα, από εκεί με ένα Σάμιο πλοίο έφτασε στη Χίο, αλλά και εδώ εμποδίσθηκε να κάμη ομολογία. Έπειτα από μερικές μέρες πήγε στη Σμύρνη. Οι εκεί Χριστιανοί όμως του είπαν να φύγη, γιατί οι Τούρκοι της περιοχής ήταν εξαγριωμένοι κατά των Χριστιανών, γιατί είχε αρνηθή εκείνες τις ημέρες τον Μωαμεθανισμό και είχε μαρτυρήσει κάποιος δερβίσης, έτσι μια νέα άρνησι θα ήταν κίνδυνος για τους Χριστιανούς.

Η επιμονή του Πολύδωρου
Ο Πολύδωρος έπειτα από όλες αυτές τις άκαρπες προσπάθειες γύρισε πάλι στη Χίο. Εκεί συνάντησε κάποιο πνευματικό πατέρα, που του έδωσε μια σοβαρή συμβουλή. Τον συμβούλευσε να οπλισθή με πνευματικά όπλα, διότι επρόκειτο για την πίστι του ν' αντιμετωπίση την εξουσία. Άρχισε, λοιπόν, ν' αγωνίζεται με νηστείες, προσευχές και παρακλήσεις στην Θεοτόκο. Είχε πλέον πλήρως συναισθανθή το σφάλμα του και με δάκρυα ζητούσε την θεία άφεσι. Έπειτα από σαράντα μέρες άσκησι έκαμε την ομολογία του και χρίσθηκε με το Άγιο Μύρο κοινωνώντας και των Αχράντων Μυστηρίων.

Η Πίστη του
Συνοδευόμενος από ένα άλλο ζηλωτή της πίστεως ήλθε στην Νέα Έφεσο με μοναδικό σκοπό να δώση τη ζωή του στο Χριστό με μαρτύριο. Ο διάβολος φυσικά με πολλές σκέψεις προσπαθούσε να τον αποτρέψη, αλλά ο Πολύδωρος με πολλή προσπάθεια και προσευχή νικούσε.

Ο καθοριστικός διάλογος
Μετά από μία συνάντηση του με τον Νομοδιδάσκαλος των Μουσουλμάνων, εκνευρίστηκε και πήγε στον αντίδικο του για να ζητήσει ένα έγγραφο διαταγής. Μόλις τον αντίκρισε, τον ρώτησε γιατί τον έκανε να αρνηθεί την πίστη του. Ο κριτής όμως αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόταση του, λέγοντας του, πως ψεύδεται.Ο Πολύδωρος επίσης του τόνισε πως αρνείται τον Μωαμεθανισμό και πως δεν φοβάται τα όποια βασανιστήρια.
Ο κριτής, αφού συλωγίστηκε,σκέφτηκε πως θα ήταν λάθος να του δωθεί το έγγραφο,διότι θα χρησιμοποιούταν για την ταπείνωση του.Παράλληλα ο Πολύδωρος, έδωσε σε έναν νέο που βρήκε έναν σταυρό και τον συμβούλεψε να τον δώσει στους ιερείς και να τους πει να ζητήσουν από τον Θεό να τον στηρίξει.
Την επόμενη μέρα, οι Οθωμανοί τον ρωτούν αν μετανόησε και αυτός απαντα με την φράση: 

«Εγώ και καλά σκέφτηκα και τον νου μου τον έχω. Ζητώ και διψώ τον εσταυρωμένο Ιησού Χριστό και δεν τον αρνούμαι ποτέ πια.»
 
Οι Τούρκοι τον χαρακτηρίζουν άπιστο και του λένε να φύγει χωρίς να του δωθεί το έγγραφο.Αλλά ο Άγιος τόνιζε ξανά και ξανά πως δεν φοβάται τον θάνατο και πως μάχεται για την ευσέβεια και όχι για την ασέβεια. Του πρόσφεραν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό αλλά ο Άγιος παραμένει αμετάπιστος.

Βασανιστήρια
Οι κριτές του πρόσφεραν για τελευταία φορά δώρα, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Η επιμονή του Αγιού ,τον οδηγεί σε δυσβαστακτα βασανιστήρια.Την επόμενη μέρα τον έφερα αντιμέτωπο με τους δικαστές.
Στο δικαστήριο, μας τονίζεται για άλλη μια φορά η  Δυνατή Πίστη του προς τον Θεο.Η απόφαση των δικαστών,είναι η θανάτωση του Αγιού.

Μαρτυρικό τέλος
Τον άρπαξαν με αγριότητα και τον έστειλαν να κρεμαστεί, στον τόπο των καταδίκων.Τον ρωτάνε για τελευταία φορά αν έχει μετανοήσει και η απάντηση που παίρνουν είναι:

"Ταλαίπωροι, η πίστι σας είναι πλάνη, είναι ματαιότητα. Η πίστι των Χριστιανών είναι αλήθεια. Με όσα μου κάνετε θα πάω πιο νωρίς στον Παράδεισο. Χριστιανός, Χριστιανός, Χριστιανός είμαι."

Αυτή η απάντηση, εξαγρίωσε τους Τούρκους, οι οποίοι έδωσαν τέλος στην ζωή του.

Η Εκκλησία μας εορτάζει και τιμά το μαρτύ­ριό του και την μνήμη του στις 3 Σεπτεμβρίου.


Τασούλας Σπύρος
Β Γυμνάσιο, Β4

ΠΗΓΕΣ
https://www.impantokratoros.gr/ACE6132A.el.aspx
http://www.saint.gr/931/saint.aspx
http://www.immorfou.org.cy/local-saints/1721-poli3918.html